Новини

Грозний: Шахтар і Марсель сьогодні — це небо і земля

Цього тижня після кількамісячної перерви повертаються єврокубки. Звісно, увага всіх українських уболівальників буде зосереджена на донецькому «Шахтарі». «Гірники» проведуть двоматчеве протистояння з французьким «Марселем» у рамках 1/16 фіналу Ліги Європи.

Наразі є багато невідомих: «Шахтар» не зіграв жодного офіційного матчу в 2024 році, а «Марсель» провів низку поєдинків, але не зміг здобути жодної перемоги. Через це важко передбачити справжнє становище сил.

Для того, щоб краще розібратися в шансах команд у протистоянні, Sportnews.com.ua звернувся до одного з найдосвідченіших українських тренерів В’ячеслава Грозного.

— В’ячеславе Вікторовичу, як би Ви оцінили шанси «Шахтаря» пройти «Марсель»? Чи є чіткий фаворит у цьому протистоянні?

Якщо у французькій Лізі 1 йдуть матчі, і вони і в січні, і в лютому, і вони мають велике навантаження, і велика група їхніх гравців грають і в Кубку Африки в першу чергу, і в Кубку Азії, то УПЛ 23 лютого продовжить весняну частину чемпіонату. Ми свіжіші безумовно. Вони більш втомлені, і до цього великий відсоток травматизму в кожному клубі. 

Я впевнений, що Шахтар пройде. Чому? Минулого сезону “Марсель” посів третє місце (в Лізі 1 — прим.), і вони досить добре грали. І для мене було дивно, що “Марсель”, досить добре виступивши, майже всіх гравців основного складу з різних причин відпустив. 

Змінився тренер — Дженнаро Гаттузо. Скажімо так, тренерська кар’єра поки що в нього не така, як кар’єра гравця. Це важливо знати і важливо розуміти. Це не Гвардіола, який дає результат, і не інші тренери, які були хорошими гравцями, і стали гарними тренерами. Не так часто хороший гравець стає дуже сильним тренером. Він поки що має своє бачення гри, але не може його реалізувати.

Давайте будемо об’єктивно говорити: сьогоднішній “Шахтар” і сьогоднішній “Марсель” — це небо і земля. От якби був минулорічний “Марсель”, я б сказав, що 50/50.

“Шахтар” у кращій позиції в усіх ситуаціях. Так, “Марсель” непогано контролює м’яч, коли всі основні гравці в обоймі. Але в багатьох травми, бо французький чемпіонат досить контактний. 

Сабо: Якщо Шахтар зачепиться за нічию, то це буде для них рівносильно перемозі

 

— Що може використати «Шахтар» на футбольному полі, щоб отримати перевагу та переграти «Марсель»? Які можуть бути тактичні хитрощі та стратегія?

— Давайте аналізувати. “Шахтар” фактично зберіг своїх лідерів. На мій погляд, було б складніше, якби Судаков пішов. Було б трохи складніше, але все одно пройшли б “Марсель”.

“Шахтар” залишив усіх своїх лідерів, досить серйозних гравців купив: Марлона Гомеса, Кевіна. “Шахтар” купує гравців за досить серйозні гроші, продає за ще більш серйозні гроші. В “Шахтаря” серйозний менеджмент.

Мені здається, що в “Шахтаря” гарний баланс, і такого гравця, як Судаков, близько немає в “Марселя” при всій повазі. Давайте так, Обамеянг, він же не диспетчер, він нападник. Є талановиті гравці, але рівня Судакова немає.

В “Шахтаря” є баланс — кількість гравців, які працюють на оборону повинна дорівнювати кількості гравців, які працюють на атаку (5+5). В “Шахтаря” якраз є 4 захисники, опорник. Плюс те, що я бачу — всіх змушують допрацьовувати при втраті м’яча. “Шахтар” одразу вступає в боротьбу.

Вони бачать приклади інших гравців “Шахтаря”, в тому числі Мудрика, які пішли на виріст. У них є стимул. Гравці дуже талановиті, там великий перебір, не випадково Очеретько в оренді в “Дніпра-1”, він хоче грати більше.

На мій погляд, дуже талановиті молоді хлопці є, на яких я б звернув увагу і яких мало знають. Наприклад, 18-річний Віктор Цуканов. Я так розумію, він готується на випадок продажу Судакова, а продаж таки все одно буде, якщо не зараз, то влітку. Він все одно піде в один із топклубів.

“Шахтар” кращий в реалізації (за “Марсель” — прим.), краще обороняється. Подивіться, “Марсель” у кожному матчі пропускає м’ячі. Я сьогодні не бачу системи гри “Марселя”. 

Мені оборона “Марселя” нагадує оборону “Барселони”. Немає балансу, немає так, як було при Маліновському з усіма тими Стротманами, коли ті всі грали. Тоді була інша ситуація, вони невипадково третіми були (в Лізі 1 — прим.). Сьогодні я впевнений, що група атаки “Шахтаря” швидша за групу оборони “Марселя”. В “Шахтарі” практичні всі беруть участь у відборі м’яча, “Шахтар” грає компактно. В “Марселя” розриви великі. Ну і що, що вони індивідуально сильні гравці, якщо їхня індивідуальність не підкріплена роботою на команду.

Я бачив, “Ліону” вони програли 1:0. Так, створили ряд моментів, вони повинні були забивати. Але “Ліон” ще повинен був забивати. Він зараз бореться за виживання. Я не говорю про ігри з грандами.

І постійно Жиго, центральний захисник, постійно порушує, він не встигає. Центральні захисники залишаються один-в-один, вони не встигають. Вони не встигають страхувати один одного. Я допускаю, що вони побоюються “Шахтаря”.

Можу сказати, що сьогодні козирі на боці “Шахтаря”. Думаю, що “Марсель” побоюється “Шахтаря”, — сказав В’ячеслав Вікторович.

Зазначимо, що друга частина ексклюзивного інтерв’ю з В’ячеславом Грозним з’явиться на нашому сайті вже найближчим часом.

Антон Греськів для Sportnews.com.ua

antonio

Recent Posts

Шовковський прокоментував перемогу Динамо над Кривбасом в УПЛ

Головний тренер київського "Динамо" Олександр Шовковський поділився думками щодо перемоги його підопічних над криворізьким "Кривбасом".…

59 минут ago

Відомий склад олімпійської збірної України на прийдешній міжнародний турнір

Названо склад олімпійської збірної України на міжнародний турнір, що незабаром відбудеться у Франції. Про це…

1 час ago

Біатлоніст збірної України одружився з сестрою Підручного

27-річний біатлоніст збірної України Тарас Лесюк одружився з Юлію Підручною, яка є молодшою сестрою українського…

4 часа ago

Суперкомп’ютер визначив переможця бою Усик — Ф’юрі

Володар титулу WBC Тайсон Ф'юрі має трохи більше шансів перемогти у поєдинку чемпіона WBA, WBO, IBO та…

5 часов ago

Син Суркіса розставив всі крапки у резонансному скандалі у матчі з Шахтарем

Син колишнього президента Динамо Григорія Суркіса – В’ячеслав Суркіс – розповів власну версію інциденту, який…

5 часов ago

МОК заборонив російським журналістам використовувати символіку РФ на Олімпіаді

Журналістам із Росії заборонили використовувати символіку їхньої країни на літніх Олімпійських іграх 2024 року в…

6 часов ago