Новини

В Україні помер п’ятиразовий чемпіон світу

Шаховий композитор, чемпіон світу з цієї дисципліни, гросмейстер та колишній головний редактор журналу «Проблеміст України» Юрій Гордіян помер 8 січня в Одесі у віці 87 років.

Про це повідомили у Федерації шахів України.

«8 січня на 87-му році пішов з життя видатний шаховий композитор України, міжнародний майстер, міжнародний арбітр, гросмейстер України з шахової композиції, заслужений майстер спору України, чотириразовий чемпіон світу з шахової композиції у складі збірної СРСР, чемпіон та триразовий срібний призер чемпіонатів світу з шахової композиції у складі команди України, багаторазовий чемпіон та призер чемпіонатів України в особистому та командному заліках, багаторічний (2010 – 2018) головний редактор журналу «Проблеміст України», автор книг з шахової композиції Юрій Маркович Гордіян», — йдеться в повідомленні.

Шаховою композицією називають створення задач з використанням шахових фігур та шахівниці. Людину, яка створює такі задачі, називають шаховим композитором чи проблемістом.

Гросмейстер народився в Одесі у 1937 році. Першу задачу надрукував у 1958 році. Загалом за понад 60 років творчості опублікував понад 1 тисячу композицій усіх жанрів, з яких понад 300 творів відзначені призами у різноманітних змаганнях, в тому числі 100 — першими. До альбомів Міжнародної федерації шахістів (ФІДЕ) відібрали загалом 45 його задач. Впродовж багатьох років був капітаном збірної України на Всесоюзних змаганнях та чемпіонатах світу, в тому числі коли збірна вперше брала участь у чемпіонаті як самостійна команда у 1997 році.

Жив в Одесі. Після виходу на пенсію працював тренером-викладачем у шаховій школі.

antonio

Recent Posts

Полісся підтримало Усика перед боєм проти Ф’юрі

Житомирське "Полісся" звернулося до чемпіона світу в суперважкій вазі за версіями WBO, WBA, IBO та…

11 минут ago

В Інгульці показали процес будівництва нового стадіону (відео)

Представники "Інгульця" показали, як відбувається процес будівництва нового стадіону. Напередодні в ЗМІ з'явилася інформація, що…

31 минута ago

Працівники Чорноморця отримали бронь від мобілізації

Одеський "Чорноморець" було визнано критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий…

51 минута ago

Берінчик увімкнув сирену повітряної тривоги на пресконференції до бою проти Наваррете

Український боксер Денис Берінчик нагадав про війну в Україні під час офіційної пресконференції перед боєм…

1 час ago

Металург отримав дозвіл на проведення матчів у Запоріжжі

Запорізький "Металург" зможе проводити домашні матчі у своєму рідному місті. Про це напередодні повідомила пресслужба…

2 часа ago

Сабо прокоментував здобуття Шахтарем чемпіонства УПЛ

Легендарний український тренер Йожеф Сабо поділився думками щодо перемоги донецького "Шахтаря" в УПЛ у цьому…

2 часа ago