Новини

Україна в єврокубках: Хто і де гратиме наступного сезону

У той час, як футбольний сезон 2022/23 добігає свого кінця, варто вже звертати увагу на наступний сезон, а саме на те, в яких європейських турнірах гратимуть українські команди.

Перш за все, важливо зрозуміти, як саме роздаються місця в єврокубках. Це відбувається завдяки таблиці коефіцієнтів УЄФА. Національні асоціації заробляють очки залежно від результатів команд, що їх представляють, у єврокубках за останні 5 сезонів. Відповідно, чим кращі результати, тим вище місце в таблиці й більше представництво.

Представництво країн у єврокубках формується за підсумками таблиці позаминулого сезону. Таким чином, щоб дізнатися, де гратимуть українські команди в наступному сезоні, необхідно звернути увагу на результати сезону 2021/22. У тій кампанії Україна посіла 12-е місце, набравши 31,800 балів. Отже, в сезоні 2023/24 Україну в єврокубках представлять 5 команд. Розглянемо детальніше шлях для кожної з них.

Чемпіон України: Донецький «Шахтар» зіграє в груповому етапі Ліги чемпіонів попри те, що Україна поза топ-10 таблиці.

Причиною цьому є те, що фіналісти цьогорічної Ліги чемпіонів «Манчестер Сіті» та «Інтер» забезпечили собі путівку в наступний розіграш турніру через внутрішні чемпіонати.

Відповідно до пункту 3.04.а регламенту Ліги чемпіонів, якщо переможець турніру кваліфікується до розіграшу наступного сезону через внутрішній чемпіонат, чемпіон 11-ої асоціації отримує пряму путівку в груповий етап. Оскільки Росію, яка зайняла 10-е місце в сезоні 2021/22, було відсторонено від єврокубків внаслідок повномасштабного вторгнення в Україну, саме наш чемпіон потрапить до групового етапу напряму.

Друге місце УПЛ: Срібним призером чемпіонату України цього сезону став»Дніпро-1″. Вони почнуть свій єврокубковий шлях із другого кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів, де зіграють «Панатінаїкоса» (Греція) у шляху нечемпіонів. У випадку поразки підопічні Олександра Кучера потраплять до третього кваліфікаційного раунду Ліги Європи. Якщо вони програють і там, то потраплять до плей-оф кваліфікації Ліги конференцій. Поразка там означатиме, що «Дніпро-1» залишиться без єврокубкової осені. Таким чином, команді треба перемогти хоча б одного суперника, щоб мати місце в груповому етапі одного з турнірів.

Третє місце УПЛ: Бронзовий призер УПЛ «Зоря» буде учасником плей-оф раунду кваліфікації Ліги Європи. У випадку перемоги ця команда зіграє в груповому раунді Ліги Європи, в разі поразки — в груповому етапі Ліги конференцій.

Четверте місце УПЛ: Київське «Динамо» зіграє в 3-ому кваліфікаційному раунді Ліги конференцій. Киянам потрібно пройти дві стадії кваліфікації, інакше вона не потрапить до групового етапу єврокубків.

П’яте місце УПЛ: Полтавська «Ворскла» забрала останню путівку в єврокубки від України. Команда Віктора Скрипника також зіграє в Лізі конференцій, але почне змагатися раніше — в 2-ому кваліфікаційному раунді.

Давайте звернемо увагу на ситуацію в таблиці коефіцієнтів, що склалася зараз. Станом на 21 травня Україна знаходиться на 14-му місці з 29.500 очками в активі. Всі українські команди вже вилетіли з єврокубків, а тому Україна не зможе наздогнати Швейцарію, яка знаходиться на 13-ій сходинці. Також ніхто не зможе обігнати Україну.

14-е місце забезпечує Україні 5 представників у єврокубках в сезоні 2024/25. Щоправда, вірогідніше за все в нас не буде гарантованого представника в Лізі чемпіонів — чемпіон України гратиме в плей-оф кваліфікації Ліги чемпіонів та навряд чи зможе скористатися положенням регламенту. Окрім того, 3-а команда УПЛ зіграє в 3-ому кваліфікаційному раунді Ліги Європи, а 4-а та 5-а команди разом гратимуть у 2-ому кваліфікаційному раунді Ліги конференцій.

antonio

Recent Posts

На фронті загинув колишній український футболіст

На російсько-українській війні загинув колишній футболіст Ігор Северенчук. Трагічну звістку напередодні повідомив Комітет молоді і…

5 минут ago

Динамо не буде переносити матчі УПЛ заради Ліги Європи

Віцепрезидент київського "Динамо" Дмитро Бріф розповів, чи збирається клуб переносити матчі УПЛ через участь у…

16 часов ago

Динамо та GGBET провели пресконференцію стосовно старту в Лізі Європи

19 вересня у Києві відбулася спільна прес-конференція футбольного клубу «Динамо» Київ та його нового офіційного…

16 часов ago

Наставник жіночої збірної України з біатлону оцінив виступ українок на літньому ЧС-2024

Старший тренер української жіночої збірної з біатлону Микола Зоц дав оцінку виступам наших дівчат на літній…

17 часов ago

В учасників Олімпіади-2024 знайшли допінг

П'ять спортсменів здали позитивні тести на допінг під час Олімпіади-2024 у Парижі. Про це повідомляє Міжнародне агентство…

22 часа ago

Бражко: «Почути гімн Ліги чемпіонів було моєю дитячою мрією»

В четвер у центрі Києва "Динамо" провело урочистий захід, присвячений старту виступу команди в основному…

1 день ago