У той час, як футбольний сезон 2022/23 добігає свого кінця, варто вже звертати увагу на наступний сезон, а саме на те, в яких європейських турнірах гратимуть українські команди.

Перш за все, важливо зрозуміти, як саме роздаються місця в єврокубках. Це відбувається завдяки таблиці коефіцієнтів УЄФА. Національні асоціації заробляють очки залежно від результатів команд, що їх представляють, у єврокубках за останні 5 сезонів. Відповідно, чим кращі результати, тим вище місце в таблиці й більше представництво.

Представництво країн у єврокубках формується за підсумками таблиці позаминулого сезону. Таким чином, щоб дізнатися, де гратимуть українські команди в наступному сезоні, необхідно звернути увагу на результати сезону 2021/22. У тій кампанії Україна посіла 12-е місце, набравши 31,800 балів. Отже, в сезоні 2023/24 Україну в єврокубках представлять 5 команд. Розглянемо детальніше шлях для кожної з них.

Чемпіон України: Донецький «Шахтар» зіграє в груповому етапі Ліги чемпіонів попри те, що Україна поза топ-10 таблиці.

Причиною цьому є те, що фіналісти цьогорічної Ліги чемпіонів «Манчестер Сіті» та «Інтер» забезпечили собі путівку в наступний розіграш турніру через внутрішні чемпіонати.

Відповідно до пункту 3.04.а регламенту Ліги чемпіонів, якщо переможець турніру кваліфікується до розіграшу наступного сезону через внутрішній чемпіонат, чемпіон 11-ої асоціації отримує пряму путівку в груповий етап. Оскільки Росію, яка зайняла 10-е місце в сезоні 2021/22, було відсторонено від єврокубків внаслідок повномасштабного вторгнення в Україну, саме наш чемпіон потрапить до групового етапу напряму.

Друге місце УПЛ: Срібним призером чемпіонату України цього сезону став»Дніпро-1″. Вони почнуть свій єврокубковий шлях із другого кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів, де зіграють «Панатінаїкоса» (Греція) у шляху нечемпіонів. У випадку поразки підопічні Олександра Кучера потраплять до третього кваліфікаційного раунду Ліги Європи. Якщо вони програють і там, то потраплять до плей-оф кваліфікації Ліги конференцій. Поразка там означатиме, що «Дніпро-1» залишиться без єврокубкової осені. Таким чином, команді треба перемогти хоча б одного суперника, щоб мати місце в груповому етапі одного з турнірів.

Третє місце УПЛ: Бронзовий призер УПЛ «Зоря» буде учасником плей-оф раунду кваліфікації Ліги Європи. У випадку перемоги ця команда зіграє в груповому раунді Ліги Європи, в разі поразки — в груповому етапі Ліги конференцій.

Четверте місце УПЛ: Київське «Динамо» зіграє в 3-ому кваліфікаційному раунді Ліги конференцій. Киянам потрібно пройти дві стадії кваліфікації, інакше вона не потрапить до групового етапу єврокубків.

П’яте місце УПЛ: Полтавська «Ворскла» забрала останню путівку в єврокубки від України. Команда Віктора Скрипника також зіграє в Лізі конференцій, але почне змагатися раніше — в 2-ому кваліфікаційному раунді.

Давайте звернемо увагу на ситуацію в таблиці коефіцієнтів, що склалася зараз. Станом на 21 травня Україна знаходиться на 14-му місці з 29.500 очками в активі. Всі українські команди вже вилетіли з єврокубків, а тому Україна не зможе наздогнати Швейцарію, яка знаходиться на 13-ій сходинці. Також ніхто не зможе обігнати Україну.

14-е місце забезпечує Україні 5 представників у єврокубках в сезоні 2024/25. Щоправда, вірогідніше за все в нас не буде гарантованого представника в Лізі чемпіонів — чемпіон України гратиме в плей-оф кваліфікації Ліги чемпіонів та навряд чи зможе скористатися положенням регламенту. Окрім того, 3-а команда УПЛ зіграє в 3-ому кваліфікаційному раунді Ліги Європи, а 4-а та 5-а команди разом гратимуть у 2-ому кваліфікаційному раунді Ліги конференцій.