Блогер Михайло Смоловий продовжив розбирати гру київського Динамо з одеським Чорноморцем. Про сильні та слабкі сторони лідера Динамо Віталія Буяльського та рівень його впливу на командні дії.

Динамо поступилося Чорноморцю з рахунком 2:3 у день свого 96-ліття. Вболівальники киян очевидно залишилися незадоволені грою команду. Дехто висловлював претензії саме до одного з лідерів команди Віталія Буяльського. Як вихованець Динамо впливає на гру своєї команди пояснив блогер Михайло Смоловий у власному телеграм-каналі, пише «Український футбол».

«Віталієві, щоб сяяти потрібна одна умова. Тому його можна називати обмеженим в деяких сенсах гравцем. Він дійсно лімітований», — каже Смоловий.

Цією необхідною умовою є здатність Динамо підіймати м’яч до фінальної третини, бо Віталій оперує в останніх 30 метрах поля. Чому останні 30 метрів? Буяльський — НЕ «працівник фізичної культури та спорту», він поступається в дистанційній швидкості Кабаєвим та Бенітам. Це факт. Але мозок Віталія у моменті тут і зараз працює швидше, ніж у згаданих категорій легкоатлетів».

З цієї тези Михайло виводить дві відповіді на численні запитання вболівальників Динамо:

  • Чому Буяльського мало бачимо в Єврокубках, бо Динамо боїться перейти центр поля без втрати.
  • Чи чому гра бий-біжи не підходить Віталію так, як гра з позиції сили (проти Чорноморця, наприклад).

Смоловий закликає не сприймати надто буквально фразу «закрити Буяльського».

«Закрити Буяльського» — це не приставити до нього опікуна. Це створити на полі такі умови, що Віталій не може продемонструвати свої найкращі якості», — зазначив Смоловий.

Блогер запевняє, що Ворскла Віктора Скрипника зробила набагато більше за Чорноморець Романа Григорчука, щоб обмежити Віталія. Полтавці тиснули на задню лінію киян, біло-сині мали доволі посередній рівень володіння м’ячем, звідси й проблеми Динамо з атакою штрафного майданчику.

Михайло наводить статистичні показники Буяльського у грі з Чорноморцем.

  • 7 глибоких передач з 18 командних;
  • 10 спроб входження до штрафного з 39 командних;
  • 9 дотиків до м’яча в штрафному з 39;
  • 4 створені шанси на 0.73 хА;
  • передасист у власному ж голі.

«Чи створили б кияни цей тиск, який конвертували у моменти без Буяльського? Очевидно, що ні. Просто порівняйте де та як приймає та оперує Віталій, а де «працівники фізичної культури та спорту». За умов низького блоку та високої насиченості тілами штрафного майданчику він майже завжди відкритий та готовий», — написав блогер у власному телеграм-каналі.

Смоловий стверджує, що в грі з Динамо команда Григорчука радше відскочила, як самі кияни відскочили у грі з Ворсклою.

Буяльський провів 35 матчів за біло-синіх у всіх турнірах цього сезону, в яких забив 13 голів та віддав вісім асистів.