Олімпійський чемпіон та народний депутат Жан Беленюк поділився думками про діяльність українських спортивних інстанцій у питанні недопуску представників країни-агресора до міжнародних змагань.

— Чи достатньо зробила Україна для того, щоб росіян не допустили до міжнародних змагань?

— Ну, ви по суті самі відповіли на це питання, тому що якби було зроблено достатньо, росіян би не допустили. А якщо їх допустили, очевидно — недостатньо.

— Чи можна ще щось зробити? Як можна повпливати на Міжнародний олімпійський комітет, на федерації, які будуть ухвалювати рішення самостійно про допуск або не допуск росіян під нейтральним прапором?

— Я вважаю, що основна робота повинна була торкатися безпосередньо Міжнародного олімпійського комітету. І Національний олімпійський комітет повинен був зробити все, щоб не були дані нові рекомендації, які маємо наразі.

Чому? Поясню. Ми маємо велику кількість різноманітних федерацій з великим впливом Росії всередині них. І зараз, коли по суті вся відповідальність була перекладена з МОК на безліч різноманітних організацій, ми будемо мати абсолютно хаотичний підхід до того, як ті чи інші федерації вирішують подібне питання — дехто тримається, дехто одразу допускає.

Ми не вбачаємо абсолютно жодної причини робити подібні речі, зважаючи на те, що з минулого року ситуація ніяким чином не змінилася. Росія продовжує вбивати цивільних українців, руйнувати спортивну інфраструктуру, і в нас уже близько трьохсот спортсменів, які загинули на цій війні, — сказав Беленюк.