Національна команда України з важкої атлетики знаходиться «на волосині», адже її можуть не допустити до Олімпійських ігор-2024. Вплинути на це може допінговий скандал із важкоатлеткою України Аліною Марущак.

Після завершення Олімпіади-2020 у Токіо українська команда з важкої атлетики допустила 3-те порушення антидопінгового регламенту. Через це українська команда може втратити свої квотні місця на ОІ-2024, які заплановані в Парижі. Чемпіонка світу та Європи 2021 року Аліна Марущак у вазі до 81 кілограма отримала результат із «+» на допінг-тест. У її крові виявили гідрохлортіазид, який знижує вагу та виводить зайву рідину з організму. Ця речовина може приховувати інші заборонені речовини, які є в організмі.

Примітно, що порушення Марущак стало 3-м з осені 2022 року. До цього на допінгу були зловлені українські важкоатлети Руслан Кожакін разом із Богданом Тараненком. У їх аналізах виявили речовину триметазидин, що є гормоном та модулятором метаболізму.

Зараз усі ці справи розглядаються. Порушники мають ще 1 шанс, який може довести невинність, але такий результат подій вкрай малоймовірний. Якщо ці спортсмени отримають строк усунення на 4 роки, тоді українська команда пропустить Олімпіаду-2024.

Згідно з кваліфікаційним регламентом IWF (Міжнародна федерація важкої атлетики), коли у спортсменів або інших осіб близьких до федерації-члена є 3 порушення антидопінгового регламенту, національна команда країни може втратити своє місце на турнірі.

Починаючи з 2012 року, за даними IWF та ITA Україна 5 разів порушила правила. На Олімпіаді в Токіо українці мали скорочену квоту через попередні допінгові скандали з Дмитром Чумаком, який у 2021 році разом зі своїм коучем відмовився проходити тест на допінг, намагаючись підкупити допінг-офіцера.