Заступник міністра молоді та спорту України Матвій Бідний пояснив наказ про заборону українським спортсменам брати участь у змаганнях, до яких допущено спортсменів із Росії та Білорусі. Відповідно до положень наказу, у разі порушення вимоги спортивні федерації України будуть позбавлені статусу національних, пише sportnews.com.ua.

«Я хотів би наголосити, що рішення прийняте таким чином, що рішення про позбавлення федерації статусу національної ухвалюється комісією. В даному випадку воно не спрямоване на те, щоб за формальною ознакою позбавити або покарати будь-кого. Йдеться про те, що в кожному випадку розглядатиметься позиція федерації, як вона відстоюватиме інтереси нашої держави у лихоліття.

Ми з кожної конкретної нагоди розглядатимемо і реагуватимемо окремо. Ми не чекаємо на це, ми багато роботи робимо на випередження, працюємо з міжнародними партнерами, закликаємо, працюємо разом із національними федераціями, які ведуть переговори з міжнародними федераціями про недопуск, працюємо з дипломатичним корпусом.

Сьогодні є така спекуляція, що ми вмиваємо руки та звільняємо простір для росіян – це зовсім не так. Те, що спортсмени не братимуть участі у змаганнях – це не означає, що ми туди не поїдемо і не боротимемося за свої права та наголошуватимемо на неприпустимості участі РФ у міжнародних змаганнях. Ми теж опрацьовуємо механізм, як це робитиметься.

Чи їдуть українські футболісти на відбір до Євро-2024? Основне рішення ухвалюватиме федерація – УАФ. Думаю, що ми маємо достатньо часу, щоб вивірити позиції. Я знаю, що вони змагатимуться в різних групах і не перетинатимуться безпосередньо в рамках одного заходу. Будемо дивитись. Я впевнений, що для наших футболістів так само неприпустимо виходити на один майданчик, дивитися в очі та тиснути руки агресору», — сказав Бідний в ефірі «Суспільне Новини».