ФІФА близька до затвердження нового формату проведення чемпіонату світу. Про це повідомляє The Athletic.

Нагадаємо, ЧС-2026, який пройде у США, Мексиці та Канаді, стане найбільшим в історії. У ньому братимуть участь 48 команд, а не 32, як було на турнірах раніше. Крім того, цей мундіаль стане найтривалішим в історії: він триватиме 39 днів, які вміщують 104 матчі.

Початкова ідея ФІФА полягала в тому, щоб зробити в турнір, у якому буде 16 груп по три команди, дві найкращі з кожної відбиралися б у плей-офф. Цей формат мав би на увазі 80 матчів, що на 16 більше за нинішній, який ФІФА використовує з 1998 року. Проте групи з трьох команд мають істотний недолік: втрата азарту останнього раунду та збільшення ймовірності того, що дві команди, які грають між собою в останньому матчі, домовляться про потрібний результат.

Новий формат передбачає 12 груп по чотири команди, при цьому вісім найкращих команд, які посіли треті місця, зіграють у плей-офф. Додатковий ігровий тиждень з’явиться за рахунок скорочення передтурнірної відпустки з 23 днів до 16. Це менше, ніж на літніх турнірах, але вдвічі більше, ніж на ЧС-2022.