Завжди особлива позиція на полі. 

Коли в легендарного воротаря київського Динамо Олександра Шовковського одного разу брали інтерв’ю, в якому журналіст використав фразу «ви стояли у воротах», зазвичай стриманий голкіпер перебив співрозмовника й ледь не в обуреному стані зазначив, що він та його колеги по амплуа «грають», а не «стоять». І з Олександром дійсно важко не погодитися. Роль тих, хто охороняє останній рубіж, в успіхах своїх команд — величезна. А тому ніколи не буде зайвим виділити найкращих у своєму ремеслі. В фокусі нашої уваги голкіпери, які творили історію не так давно, й виступи яких свіжі в пам’яті багатьох уболівальників. 

Щоб відчути футбольні баталії на собі, не варто соромитися лоскотати нерви. З вібет ваше прагнення отримати найвищий градус азарту буде задоволене максимально швидко. 

Едвін ван дер Сар

Колишня зірка Аяксу, Ювентусу та Манчестер Юнайтед був поки останнім величним нідерландським воротарем. Сьогодні його наступникам і близько не вдається наблизитися до високого рівня довжелезного (197 см) та пластичного футболіста, який вигравав чотири єврокубки та двічі тріумфував на Клубному чемпіонаті світу. Едвін відзначався умінням грати «останнього захисника» та був тим, хто гарно володів ногами, починаючи атаки своїх команд задовго до того, як це стало мейнстрімом сучасного футболу. По закінченні кар’єри не покинув великий футбол, але став не тренером, а функціонером — наразі займає посаду генерального директора Аяксу. 

Олівер Кан

Екс-гравець німецької Баварії — футболіст, ім’я якого особливо дошкульне вболівальникам київського Динамо. Це він у складі мюнхенського клубу завадив втіленню в життя мрії Валерія Лобановського, коли столичний український клуб не зміг вийти у фінал Ліги чемпіонів в сезоні-1998/99. Кілька сейвів нестримного німця дійсно мали велике значення для кінцевого результату того протистояння. Згадування такої характеристики Олівера не випадкове. Кан — це не тільки надзвичайно сильна реакція на лінії. Кан — це бурхливі емоції та вміння керувати захисниками так, щоб тим від його крику ледве вуха не позакладало. Зі зростом у 188 см Олівер також вміло діяв на виходах. 

Мануель Ноєр

Ноєр — діючий футболіст, який захищає кольори того ж клубу, що й його відомий попередник. У свої 36 Мануель утримує статус чи не найсильнішого голкіпера сучасності. Характерною особливістю Ноєра є активна участь в обороні своїх воріт разом з захисниками команди. Мануель полюбляє залишати ворота й брати участь у грі в якості польового футболіста. Оскільки робить він це, як правило, якісно, його команда нерідко отримує +1 у задіюванні ще одного гравця у стримуванні суперника та переході в наступальні дії. Ноєр виграв 29 титулів на клубному рівні й став чемпіоном світу в складі збірної Німеччини.

Ікер Касільяс

Іспанського воротаря Касільяса сміливо можна називати унікальним випадком у історії футболу. Ікер став висококласним голкіпером усупереч природній антропометрії. Зі зростом у 182 см вихованець мадридського Реалу зумів вписати своє ім’я в історію світового футболу золотими літерами. Касільяс став втіленням вірності одному клубу та зумів виграти усі можливі командні титули зі столичним клубом та збірною Іспанії. Ікер був улюбленцем мадридських уболівальників, а на полі досягав успіху за рахунок ідеального вибору позиції та надзвичайної гри на лінії. Втім, не дивно, що з такими даними в Касільяса усе ж виникали проблеми на виходах.  

Джанлуїджи Буффон

Італійський страж воріт є одним з небагатьох прикладів вражаючого довгожителя у футболі. Сьогодні йому 45, а він все ще захищає кольори рідної Парми! Так, мова про відносно скромний рівень Серії В, і не частіше, ніж вряди-годи, але ігрову практику Супермен отримує, а його партнери отримують дорогоцінний мегадосвід від легенди світового футболу. Буффон досяг далеко не усіх вершин на клубному рівні, але в складі Ювентуса отримував насолоду від футболу, тривалий час утримуючи марку найкращого у своїй справі.