Сьогодні одразу два українські клуби відновлюють боротьбу в єврокубкових турнірах сезону-2022/2023, а знаменита система FiveThirtyEight вже назвала ймовірність теоретичних успіхів наших і в Лізі Європи, і в Лізі конференцій.

Американська система FiveThirtyEight враховує показники xG кожної команди, щоб змоделювати матрицю результатів того чи іншого матчу. Комп’ютер проводить симуляцію поєдинків, виходячи з рейтингу команд, який розраховується за спеціальною схемою.

Враховуються результати минулих років, вартість складу та навіть турнірна мотивація. Далі обчислюється можливість перемоги однієї чи іншої команди, а також нічиєї.

Дані електронного мозку не порадують ні Шахтар у ЛЄ, ні Дніпро-1 у ЛК. Гірникам пророкують максимум вихід у півфінал: на це комп’ютер дає «цілих» 3%.

У загальному реєстрі учасників, що залишилися у Лізі Європи-2022/2023, команда Ігоря Йовічевича посідає 21-е місце, випереджаючи лише Ференцварош, Нант та Мідтьюлланд. До речі, на те, що Шахтар пройде у плей-офф раунді, французький Ренн система дає 32%.