Новини

Шляхом Зубкова та Шведа. Кому з українців час повертатися в УПЛ?

Через усім зрозумілі причини, останнім часом все більше українських футболістів рушають за кордон. Віктор Циганков вже залишив Динамо та підписав контракт з Жироною, і, навіть, не з літа. Але є й зворотня сторона медалі: ті, у кого не виходить у Європі, повертаються до УПЛ. Із останніх прикладів можна легко пригадати Олександа Зубкова, Мар’яна Шведа, Богдана Михайличенка, Євгена Шахова, Владлена Юрченка та Василя Кравця. Повернувся також Олексій Дитятьєв, який відпрацював контракт з польською Краковією та гратиме за ФК Львів. Зимове трансферне вікно лише набирає обертів, тож давайте разом з Sportnews.com.ua дивитися, хто з наших гравців може повернутися в Україну. 

Артем Шабанов, Євген Макаренко та Богдан Леднєв

Усі троє починали цей сезону в угорському Фехерварі. Усі троє повністю провалилися. Усі троє не полетіли з командою на зимовий тренувальний збір. 

Богдан Леднєв був там в оренді, тому вже повернувся у Динамо. Очевидно, що киянам він навряд потрібен, а на продаж у Європу розраховувати не виходить. Навряд хтось зацікавиться колишнім резервистом Фехервара. Тож роблю ставку на оренду в Зорю чи у Кривбас до Вернидуба.

Шабанов починав сезон у Фехерварі як основний, але ближче до жовтня остаточно випав з обійми. В Україні багато клубів, яким знадобився б такий досвідчений захисник. Навіть лідерам УПЛ Дніпру-1.

Щодо Макаренка, то він має непоганий бекграунд виступів у Бельгії. Не буду виключати, що він може отримати звідти пропозицію від когось з аутсайдерів. Але проти нього говорить вік– 31 рік. Тож час повертатися до України.

Олександр Філіппов

Пам’ятаєте такого центрального форварда, який у складі Десни ставав найкращим бомбардиром УПЛ, а купа експертів закликали Андрія Шевченка негайно викликати його до збірної? 

Десні вдалося продати Філіппова у бельгійський Сент-Труйден аж за 1,5 мільйона євро. Але у Бельгії вже купу разів пожалкували, що придбали тоді досвідченого українця. 1 гол та 4 асисти у 15 матчах Про ліги – усе, чим він там запам’ятався. 

Далі була оренда у ФК Рига, де, здавалося б, Філіппов має усі шанси переродитися. Але й там, м’яко кажучи, не пішло – 2 голи у 17 матчах слабкої латвійської ліги.

Зараз Філіппов повернувся у Сент-Труйден, але його контракт завершується вже влітку. Думаю, щоб не платити йому зарплату, клуб відпустить українця у січні-лютому. В Україні він може знадобитися більшій частині середняків, або Поліссю, яке наступного сезону планує грати в еліті. 

Орест Лебеденко

Влітку з Іспанії повернувся Василь Кравець, який сумарно награв у Сегунді 93 матчі за Луго, Спортинг Хіхон та Леганес. Тепер настав час й Ореста Лебеденка, який відверто загубився у Луго. Цього сезону 24-річний український лівий захисник прийняв участь в 12 матчах, з яких лише 4 починав у стартовому складі.

У сезоні-2020/21 донецький Олімпік вже орендував у Луго вихованця Карпат. Думаю, цієї зими у Лебеденка знову з’являться пропозиції від клубів УПЛ.

Ну а якщо не повернеться в Україну зараз, то це станеться влітку. Продовжувати його спливаючий контракт навряд хтось збирається. 

Артур Рудько

Ще влітку колишній воротар Динамо повернувся в Україну, підписавши контракт з Металістом. Він чудово проявив себе у кіпрському Пафосі, тому складалося враження, що в теперішній УПЛ він точно не загубиться. Але вже влітку Металіст віддав Рудька в оренду польському Леху.

У Познані від початку бачили Рудька як основного голкіпера. Але він жахливо наварив у грі кваліфікації ЛЧ проти Карабаха, яку чемпіони Польщі програли 0:5. Потім він отримав пошкодження, а повернувся вже на лавку. Основним там є Філіп Беднарке, і немає жодних передумов, щоб у другій частині сезону щось кардинально змінилося. 

Якщо Рудько не хоче просидіти ще півроку в запасі, потрібно розривати оренду та повертатися в Україну вже зараз. Тим більше є купа команд, де потрібен такий досвідчений воротар. У тому ж Дніпрі-1 Макс Валеф точно не від хорошого життя грає.

Олексій Биков

24-річний центральний захисник був одним із найважливіших футболістів Маріуполя. Після початку війни Бикова почало носити Європою. Влітку 2021 Биков перейшов у болгарський Локомотив Пловдив, де відіграв 15 матчів, а після цього неочікувано опинився в ісландському Акюрейрі. 

Цей сезон українець розпочав у клубі другої польської ліги Заглембе Сосновець, де є лише гравцем ротації. Тож час повертатися до України. 

Роман Безус

Роман Безус з 2016 року грає у Європі. Спочатку він був у Сент-Труйдені, потім у Генті, а з літа – у кіпрській Омонії.

Але за місцевий гранд Безус поки що не заграв від слова взагалі. У чемпіонаті Кіпру 32-річний українець виходив у 12 матчах, з яких лише 5 разів з перших хвилин. Цього йому вистачило, щоб зробити 3+2. У єврокубках Безус з’являвся виключно на заміну. 

Контракт Безуса з Омонією розрахований до літа 2024 року, але навряд варто чекати, що він там перетвориться на гравця основи. Ліпше вже знайти собі клуб на батьківщині. 

Дмитро Гречишкін

Ще один досвідчений півзахисник у списку. Щоправда, у Гречишкіна повний порядок з ігровою практикою в Генчленбірлігі – 17 матчів цього сезону. Але є один важливий нюанс. Його команда займає останню сходинку у другій лізі Туреччини, маючи в активі 7 очок. Шансів не вилетіти ще нижче майже немає.

Сенс сидіти у такій команді ще півроку? Хіба що суто заробляти гроші. Але якщо екс-гравець Шахтаря хоче ще на щось претендувати у 31 рік, варто повертатися в УПЛ. Впевнений, рівень умовної Ворскли чи Зорі він цілком потягне. 

sportnews

Recent Posts

Сергій Ребров дав коментар MEGOGO щодо Миколенка

Наприкінці квітня український футболіст “Евертона” зазнав ушкодження у дербі з “Ліверпулем”. Віталію довелося залишити поле…

4 минуты ago

УЄФА покарав 13 клубів, включно з Шахтарем. Порту загрожує умовний бан

Інстанція, котра здійснює фінансовий контроль клубів, покарає порушників, які мають борги перед іншими командами, співробітниками,…

2 часа ago

Ще один тренер відмовив Баварії

Баварії відмовив черговий тренер. Клуб вийшов на головного тренера Бенфіки Рогера Шмідта. Проте умовити його…

2 часа ago

Де Дзербі пояснив, чому йде з Брайтона

Головний тренер Роберто де Дзербі прокоментував своє рішення піти з Брайтона після завершення цього сезону.…

3 часа ago

Пеп Гвардіола: Я залишаюсь в Манчестер Сіті на наступний сезон

Пеп Гвардіола наполягає на тому, що він продовжить керувати Манчестер Сіті в наступному сезоні, навіть якщо команда виграє…

3 часа ago

Берінчик став чемпіоном світу WBO в легкій вазі

Український боксер легкої ваги Денис Берінчик став чемпіоном світу за версією WBO. Вранці неділі Берінчик…

4 часа ago