Видання Українська правда опублікувало деталі виїзду Ігоря та Григорія Суркісів за межі України, на початку повномасштабного вторгнення росії, а також імена пасажирів їхніх автомобілів.

Як свідчить документ прикордонників, що опинився в розпорядженні УП, Суркіси виїхали в Угорщину окремо на двох автомобілях 26 лютого між 22:40 та 23:00.

Співрозмовники УП у ДПСУ сказали, що Суркіси поїхали без декларування готівки на митниці, хоча на угорському митному пункті оформили у себе готівку в розмірі 17,6 млн доларів. Перетин кордону вони провели через пункт Вилок, розташований у Берегівському районі Закарпатської області.

Молодший брат Ігор Суркіс поїхав у броньованій машині Maybach S650 з Ольгою Романовою (громадянкою рф), Суркісом В’ячеславом та Суркіс Яною. Ринкова вартість такого авто становить близько 700 тисяч доларів без розмитнення (понад 20,5 млн гривень).

Народний депутат Григорій Суркіс виїхав на автомобіль Mercedez-Benz ML-500. Ринкова вартість такого авто досягає 100 тисяч доларів без розмитнення (понад 2,8 млн гривень). Його пасажирами були Кулешов Микита (2002 р.н.), Кострикіна Зоя (1961 р.н.), Олексій Борисов (1993 р.н.) та Шевчук Дана (1996 р.н.).

Перетин кордону Суркісов реєстрував той же наряд прикордонників, який оформляв перетин кордону Анастасії Котвицької (дружина колишнього нардепа), яка могла вивезти у валізах понад 30 млн доларів готівки без декларування.

Під час військового стану Державна прикордонна служба обмежила виїзд за кордон чоловіків-громадян України віком від 18 до 60 років. Джерела УП у бізнес-колах підтвердили, що Суркіси залишили межі України на початку повномасштабного вторгнення Росії до України.