На етапі Кубка Світу в Досі росіянин Іван Куляк виступав із буквою Z на змагальному трико. Фонд гімнастичної етики (GEF) відкрив щодо нього дисциплінарну справу.

Старший тренер збірної Росії зі спортивної гімнастики Валентина Родіоненко у коментарі розповіла, що Івана Куляка можуть дискваліфікувати на рік.

«Мене як керівника делегації, який виводить тренера Калабушкіна та самого спортсмена, запропоновано дискваліфікувати на один рік. Міжнародна федерація прийняла таке рішення під тиском українців, а деякі взагалі виступали за нашу довічну дискваліфікацію. Зараз з нами працюють адвокати, які сподіваються на те, що відіб’ють нас, але я сама сумніваюся в цьому», – сказала росіянка.

За її словами, остаточне рішення щодо гімнаста ухвалять наприкінці березня.

Та на цьому приємні новини не закінчуються. У росіянина також можуть відібрати нагороду, а тренерський штаб оштрафувати на чималу суму.

Тоді під час самих змагань ніхто з нас навіть не звернув уваги на те, який знак був на майці гімнаста. Помітили це коли спортсмен вийшов на нагородження. У Вані також тепер хочуть забрати медаль за третє місце та призові. Нас із Калабушкіним хочуть оштрафувати на 500 швейцарських франків з кожного, – сказала тренерка.

Та найбільше представницю обурили українські спортсмени, які виходили на п’єдестал, закутані у прапор рідної країни.

Українські спортсмени в Досі порушували всі правила змагань, вони виходили на поміст, обгорнутими у свій національний прапор, відмовлялися від участі в церемоніях нагородження, якщо в них брали участь наші дівчатка, – жалілася Родіоненко.

Вона наголосила, що такого приниження ніколи не відчувала.

«Хочу сказати, що такого приниження за всю свою довгу тренерську кар’єру я ніколи не відчувала, навіть після нашого бойкоту Олімпійських ігор у США в 1984 році нічого подібного не було. У Катарі принижували не нас, принижували нашу країн», – обурилася росіянка.

Зазначимо, росіянину Куляку на Кубку світу так нічого і не дійшло. Адже 18 березня він взяв участь у мітингу на стадіоні «Лужники», який нібито присвятили 8-й річниці «приєднання Криму до Росії». Там гімнаст з’явився із чужою олімпійською медаллю на шиї.