Тренер збірної Росії з лижних перегонів Маркус Крамер розповів, скільки коштує підготовка спортсмена, котрий претендує на медаль Олімпійських ігор.

За його словами, на кожного лижника витрачається близько 150 тисяч євро.

«Це залежить від багатьох чинників. Але якщо серйозно, то якщо все підрахувати, вийде бюджет близько €150 тис. Це на одну особу, на один сезон.

Щоб мати реальні шанси на олімпійське золото, спортсмен має мати генетичний талант і правильний режим тренувань з юних років. Ціна відточування майстерності піднімається мінімум до €200 тис за сезон. За олімпійський цикл потрібно витратити не менше €600-700 тис. У цю суму включається все: тренери, лікар, фізіотерапевт, переїзди, тренувальні збори. Лижі, взуття та палиці на такому рівні майже завжди надають спонсори, тому ці витрати ми не рахуємо.

Приватні літаки? Ні, це вже занадто. Але найкраще екіпірування, найкращі місця для тренувань та найкращі фахівці коштують грошей. У лижних перегонах можна стати мільйонером, тільки якщо стабільно перемагатимеш. У лижах лише кілька мільйонерів», — цитує Крамера Daily Skier.