Прокуратура Швейцарії у вівторок висунула звинувачення колишнім керівникам світового та європейського футболу Зеппу Блаттеру та Мішелю Платіні у шахрайстві.

Крім шахрайства, швейцарці розслідують і ймовірну корупцію у ФІФА та УЄФА при виборі Катару як країни-господаря чемпіонату світу з футболу в той час, коли Блаттер та Платіні очолювали ці організації.

Але це конкретне звинувачення стосується іншого епізоду.

Швейцарська прокуратура оголосила, що йдеться про виплату Мішелю Платіні двох мільйонів швейцарських франків (2,19 млн доларів США), про яку Зепп Блаттер розпорядився у 2011 році.

На думку прокуратури, платіж «завдав шкоди активам ФІФА і спричинив незаконне збагачення Платіні».

Тепер колишній президент ФІФА Зепп Блаттер та колишній президент УЄФА й суперзірка футболу 1980-х Мішель Платіні чекають на суд. Це станеться найближчим часом.

Блаттер та Платіні наполягають, що виплата була цілком законною. Йдеться про збільшення зарплати, яку Платіні запросив заднім числом за ті роки, що він працював радником Блаттера у ФІФА, з 1998 по 2002 роки.

Обидва кажуть, що домовилися про цю надбавку, ще коли Платіні був радником.

Проте прокурори зазначають, що Платіні попросив заплатити йому через вісім років після того, як закінчив працювати радником.

У прокуратурі бачать цю виплату в іншому світлі: у 2011 році Зепп Блаттер мав переобиратися на посаду президента ФІФА, а Платіні, ймовірно, міг вплинути на те, як голосуватимуть делегати від Європи.