Футбольний тренер російського клубу «Ротор» Дмитро Хохлов подав у суд на американську компанію Facebook через блокування власного прізвища у соцмережах.

Прізвище Хохлова блокується штучним інтелектом Facebook, який обмежує розпалювання ненависті у соціальній мережі. У випадку із Хохловим, мова йде про співзвучність прізвища із зневажливим найменуванням жителів України.

Хохлов розповів, що ані він, ані його близькі не можуть нормально використовувати соціальні мережі Facebook та Instagram через вищезазначену проблему. І тепер планують виграти суд у американської компанії.

«Проблема у тому, що моє прізвище блокують. Тому ані я, ані мої друзі та знайомі не можемо нормально використовувати Facebook та Instagram. Мені багато людей подзвонили та сказали, що за будь-якого згадування блокується прізвище. А вони потрапляють у бан на тиждень. Уперше ми це помітили наприкінці цієї весни», — сказав Хохлов у коментарі виданню «Октагон».

Позов проти Facebook російський тренер подав в один із районних судів Москви ще у липні. Перше судове слухання відбулося у вересні — Хохлов намагається досягти заборони для Facebook здійснювати відносно нього «певні дії», а також вимагає моральну компенсацію.

В минулому прізвище Хохлова використовували в неоднозначному контексті. Перед матчем відбору на чемпіонат Європи-2000 між Росією та Україною газета «Команда» використала прізвище ексфутболіста у заголовку «Бий, Хохлов, тримай Хлєстов, не пропускай Філімонов, рятуй Росію», яка стала відомою завдяки особливості розміру шрифтів, де «Бей, Хохлов, спасай Россию» (мовою оригіналу) було виділено жирним.