Президент НОК України Вадим Гутцайт та в.о. Міністра молоді та спорту України Матвій Бідний звернулися до МОК у зв’язку з участю російських спортсменів на літній Олімпіаді в Парижі.

Російські та білоруські спортсмени отримали від МОК дозвіл на участь на літній Олімпіаді-2024. Щоправда, вони можуть це зробити за виконання певних умов та лише в нейтральному статусі.

Напередодні пресслужба НОК України повідомила про те, що Гутцайт та Бідний звернулися до МОК із доказами підтримки війни в Україні російськими спортсменами, які відібралися на Ігри в Парижі.

В листі був наведений список спортсменів, які підтримують повномасштабне російське вторгнення. Через це вони не відповідають критеріям для отримання статусу нейтральних.

Ідеться про Алана Остаєва (боротьба), Магомеда Муртазалієва (боротьба), Арслана Багаєва (боротьба), Аліну Касабієву (боротьба), Наталію Малишеву (боротьба), Абдулу Курбанова (боротьба), Начина Монгуша (боротьба), Івана Літвіновича (стрибки на батуті), Анжелу Бладцеву (стрибки на батуті), Дар’ю Чуприс (стрільба), Ганну Церах (велоспорт), Георгія Гуртсиєва (тхеквондо), Анастасію Шкурдай (плавання), Івана Штиля (веслування на каное), Олексія Коровашкова (веслування на каное).